Κλινική Χειρουργικής Ογκολογίας, ΠΑ.Γ.Ν.Η.

ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΟΣ – ΣΑΡΚΩΜΑΤΟΣ

Υπεύθυνος: Eelco de Bree

Κατά τη διάρκεια του έτους 2002 η Κλινική Χειρουργικής Ογκολογίας απέκτησε τη Μονάδα Μελανώματος – Σαρκώματος, με σκοπό τη βελτίωση της αντιμετώπισης των ασθενών με μελάνωμα και σάρκωμα, τη λεπτομερή καταγραφή των περιστατικών αυτών και την παραγωγή επιστημονικού έργου. Για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των ασθενών, η μονάδα αυτή συνεργάζεται στενά με τη Δερματολογική Κλινική, το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο, το Εργαστήριο Ιατρικής Απεικόνισης, το Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής, τη Μονάδα Πλαστικής Χειρουργικής, τη Μονάδα Περιοχικής Θεραπείας Νεοπλασιών και με την Κλινική Παθολογίας-Ογκολογίας.

ΚΛΙΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Έως τον Ιούνιο του 2015 αντιμετωπίστηκαν περίπου 120 περιστατικά με σαρκώματα εκ μαλακών ιστών, από τα οποία οι περισσότεροι υποβλήθηκαν σε χειρουργική εκτομή του όγκου πριν ή μετά από ακτινοθεραπεία.

Έως τον Ιούνιο του 2015, η κλινική είχε αντιμετωπίσει περισσότερα από 450 περιστατικά μελανώματος, για τα οποία διενεργήθηκαν περίπου 570 επεμβάσεις έπειτα από διαγνωστική βιοψία. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε συμπληρωματική, θεραπευτική εκτομή της περιοχής, ενώ 287 ασθενείς υποβλήθηκαν ταυτόχρονα σε βιοψία του λεμφαδένα φρουρού. Συνολικά, περισσότερο από 120 ασθενείς υποβλήθηκαν σε ριζικό επιχώριο λεμφαδενικό καθορισμό.

Η βιοψία του λεμφαδένα φρουρού αποτελεί την πιο σύγχρονη στρατηγική αντιμετώπισης των επιχώριων λεμφαδένων στους ασθενείς με κλινικά εντοπισμένο μελάνωμα και καθορίζει τους ασθενείς που θα ωφεληθούν από τον επιχώριο λεμφαδενικό καθαρισμό. Το 1996 εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας, στη δική μας κλινική και η μονάδα μας είναι μια από αυτές με τη μεγαλύτερη εμπειρία στην Ελλάδα. Ο λεμφαδένας φρουρός είναι ο πρώτος λεμφαδένας που δέχεται τη λέμφο από το σημείο του μελανώματος που έπειτα διοχετεύεται στους υπόλοιπους επιχώριους λεμφαδένες. Η λεμφική διασπορά της νόσου καταλαμβάνει πρώτα το λεμφαδένα φρουρό και έτσι αυτός αντιπροσωπεύει την κατάσταση όλων των επιχώριων λεμφαδένων. Μόνο επί διήθησης του λεμφαδένα φρουρού ή επί κλινικά αντιληπτών μεταστάσεων, ο ασθενής υποβάλλεται σε ριζικό λεμφαδενικό καθαρισμό. Στην πορεία της, η μονάδα έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία στο ριζικό λεμφαδενικό καθαρισμό του τραχήλου, της μασχάλης και της μηροβουβωνικής χώρας, επεμβάσεις εξαιρετικά απαιτητικές. Παλαιότερα οι ασθενείς υποβάλλονταν έστω και προφυλακτικά σε λεμφαδενικό καθαρισμό. Πλέον όμως, σε ασθενείς χωρίς διηθημένο λεμφαδένα φρουρό αποφεύγεται ο λεμφαδενικός καθαρισμός από τον οποίο δεν πρόκειται να ωφεληθούν. Επίσης, η μέθοδος της βιοψίας του λεμφαδένα φρουρού προσφέρει πιο λεπτομερή σταδιοποίηση της νόσου, ενώ η κατάσταση του λεμφαδένα αυτού αποτελεί ένας από τους πιο ισχυρούς προγνωστικούς παράγοντες.

Για ασθενείς με τοπικοπεριοχική υποτροπή του μελανώματος ή τοπικώς προχωρημένο σάρκωμα των άκρων, εφαρμόζουμε σε συνεργασία με τη Μονάδα Περιοχικής Θεραπείας Νεοπλασιών την τεχνική της περιοχικής χημειοθεραπείας του άκρου, μετά από αγγειακή απομόνωση. Οι επεμβάσεις αυτές εκτελούνται αποκλειστικά στο νοσοκομείο μας σε πανελλήνιο επίπεδο. Με τη μέθοδο αυτή, τόσο οι περιοχικές μεταστάσεις του μελανώματος όσο και το τοπικώς προχωρημένο σάρκωμα εκτίθενται σε υψηλές συγκεντρώσεις χημειοθεραπευτικού, με ταυτόχρονα χαμηλά συστηματικά επίπεδα φαρμάκου. Κατά συνέπεια, προσφέρει αυξημένη αποτελεσματικότητα με μειωμένη συστηματική τοξικότητα

Για την ενημέρωση του κοινού δημιουργήθηκε σχετική ιστοσελίδα: www.melanoma.gr

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Ερευνητικό ενδιαφέρον αποτελούν η κλινική εφαρμογή και η μελέτη της διαγνωστικής ακρίβειας και συνεισφοράς της βιοψίας του λεμφαδένα φρουρού στο εντοπισμένο μελάνωμα του δέρματος. Δημιουργήθηκε μια μεγάλη βάση δεδομένων με όλα τα στοιχεία των ασθενών με μελάνωμα που αντιμετωπίσθηκαν. Επίσης μελετάται προοπτικά σε συνεργασία με το Εργαστήριο της Ιατρικής Απεικόνισης η συνεισφορά της μαγνητικής τομογραφίας με ειδικές τεχνικές στην ταυτοποίηση των όγκων εκ μαλακών ιστών.

Παράδειγμα του εκπαιδευτικού έργου της Μονάδας ήταν η οργάνωση του συμποσίου ‘Current concepts in sarcoma treatment’ (‘Νεώτερες απόψεις στην αντιμετώπιση του σαρκώματος’) τον Οκτώβριο του 2004 στο Ηράκλειο. Το συμπόσιο με σημαντική διεθνή συμμετοχή είχε μεγάλη επιτυχία, όσον αφορά το επιστημονικό επίπεδο και τη συμμετοχή των συνέδρων. Επίσης το 2013 οργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής και της Αμερικάνικης Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας (ESSO και SSO) με μεγάλη επιτυχία τα εξειδικευμένα διεθνή σεμινάρια για την αντιμετώπιση του μελανώματος 'Advanced Course on the Surgical and Medical Management of Melanoma' στην Σαντορίνη. Τέλος, στο πλαίσιο του διδακτικού έργου της Μονάδας εντάσσονται μαθήματα που απευθύνονται σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και σε φοιτητές. Η Μονάδα συμμετέχει ενεργά στην διεξαγωγή σεμιναρίων, συνεδρίων και συμποσίων που οργανώνονται σε πανελλαδικό επίπεδο.

  • Η Μονάδα Μελανώματος – Σαρκώματος έχει εξωτερικό ιατρείο κάθε Τετάρτη από τις 9.30 έως τις 13.00 ώρα (ραντεβού: 2810-542107, 542108, 542109).

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον υπεύθυνό της Μονάδας στο 2810-392056 ή στο 2810-392382 (Eelco de Bree, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής).

Προσθήκη σχολίου

επιστροφή στην κορυφή